search
Menu

Temporary Community

The ‘temporary community’ project is a group camping and retreat centre facility on a large property to be located less than 100km from the Perth CBD. This facility is to cater for multiple group uses including camps, retreats, training, and conferences to accommodate those of all ages and levels of accessibility. The Temporary Community facility is designed to accommodate up to 320 people through four accommodation buildings each with 20 bedrooms of flexible configurations. The rest of the facility consists of a multipurpose auditorium and conference facility, a multipurpose gymnasium, medical treatment rooms, training rooms, a swimming lake, an outdoor amphitheatre and other outdoor amenities.

The philosophy of the project was to create a retreat where a sense of community and connection could be fostered amongst the nurturing natural setting. Thus one of the main drivers for this project was for the facility to be completely universally accessible to ensure a wholly inclusive environment that anyone regardless of ability or background could attend.

Another significant principle was the incorporation of the natural environment into the design. The large property allows for interaction and integration of the camp activities with the environment. There is an artificial lake for swimming and kayaking, a high ropes course, flying fox, climbing walls, challenge course and artificial caving. The configuration of the accommodation buildings amongst these surroundings means that the facility can accommodate several groups at once without sacrificing privacy. This plays in with the integral employment of sustainable design principles into the facility. The design allows for solar panels, rainwater tanks, a grey water system, solar powered filtration for the lake and recycling of organic matter. The buildings incorporate passive solar design features along with natural heating and cooling.